Nieuwsbrief Verzuimdynamiek (mei 2021)

nieuwsbrief-verzuimdynamiek-mei2021

Hallo aan alle aangemelde lezers van Verzuimdynamiek, veel plezier met de koersdocumenten in de komende tijd. Terwijl mei dit jaar z’n staart roert en doet wat het wil wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van mogelijkheden om het casemanagement, verzuimbegeleiding en het arbo-werk meer werknemersvriendelijk en toekomstgericht te maken. Het zijn fragmenten, gedachten, ideeën, doorontwikkelingen van gesprekken en bevindingen die nu op papier moeten en waarvan de uitkomsten in koersdocumenten, podcasts en filmpjes op diverse podia naar buiten worden gebracht. Niemand moet iets, iedereen mag wat en uiteraard mag iedereen bij het oude blijven omdat het allemaal ‘best wel leuk maar niet realistisch’ is.

Zelf ben ik die mening niet toegedaan en ik ben weer net zo eigenwijs als toen me destijds door bijna alle deskundigen werd verteld dat de Case en Care-manager geen enkele toegevoegde waarde had. Leuk idee, maar alles is prima geregeld dus wie zit daar nou op te wachten? Blijkbaar heel veel bedrijven en organisaties want inmiddels telt Nederland meer dan 5.000 Han-gediplomeerden die als register casemanager in het verzuim werkzaam zijn. In totaal heeft een nog groter aantal professionals het examen succesvol de afgelopen (bijna) 20 jaar afgesloten en het HAN-diploma gehaald. Wie weet gaat het dadelijk weer net zo met de Gemeenschappelijke Organisatie (de GO) en Gezondheid, Toekomst en Werk (GTW) die je in de onderstaande afbeelding ziet afgebeeld.

gemeenschappelijke-organisatie-gezondheid-toekomst-werk

 

De afgelopen 2 jaar heb ik door mijn ziekte minder energie gehad en sinds een jaar hebben we met z’n allen last van de Corona-beperkingen. Door deze voordelen verliep de ontwikkeling vaak (te) traag maar inmiddels zijn we zo ver dat er voorzichtig met het bouwen begonnen kan worden. Er staat bewust voordelen omdat door alles wat we hebben meegemaakt even met de neus op de feiten zijn gedrukt: Gezondheid, welbevinden en zingeving komen samen op 1 en niet het werk. Ben je ziek of arbeidsongeschikt? Wat is het eerste wat er in alle wet- en regelgeving, aanpak en dienstverlening naar voren komt? Juist, het werk! 

Dat kan anders en dat kan beter en daar doen we het voor, dat is de uitdaging en voordat we zover zijn is er nog heel veel te doen. Wat allemaal? Hier een klein inkijkje:

  • processen beschrijven,
  • protocollen verder uitwerken,
  • richtlijnen en leidraden schrijven,
  • software en verzuimappjes ontwikkelen,
  • juridische en medische kwesties tackelen,
  • fiscale aspecten door akkeren,
  • bestuursmodellen bestuderen,
  • licenties regelen,
  • etc.etc.

De beschrijving en de voortgang van deze processen zullen voor de geïnteresseerden in de vorm van blogs en koersdocumenten op www.verzuimdynamiek.nl en in podcasts te volgen zijn. Het volgende koersdocument is onderweg en wordt jullie de komende dagen per mail gestuurd; hier alvast de titel en de intro.

HR-golfbrekers als angstbrekers

Ergens in dit koersdocument wordt ingegaan op de volgende vragen: “Maar wat krijg je wanneer er een mismatch zit tussen deze stalen en betonnen wetten en dat wat iemand beweegt? Welke energie komt er vrij wanneer er een bijna voortdurende een botsing ontstaat tussen het moeten in de functie en de passie die maakt wie en wat je bent? De chaos die uiteindelijk in een burn out resulteert?”

Voor nu bedankt voor jullie tijd, blijf allemaal gezond en ik wens jullie heel veel leesplezier. 

Hartelijke groet, 

Herwin.

Lees meer van Verzuimdynamiek

uwv-verzuimdynamiek

De UWV-verzekeringsarts op afstand

Stel dat een werknemer zich ziek meldt, dan komt een keer het moment dat de bedrijfsarts in beeld komt. Wat valt er dan eigenlijk allemaal onder de verantwoordelijkheid van zo’n bedrijfsarts en wat is nou het verschil met een huisarts?

Bekijken

Verzuimdynamiek is een nieuw initiatief van Herwin Schrijver. We zijn druk bezig met de ontwikkeling van dit nieuwe platform. Om alvast aan ons verbonden te blijven kun je je vrijblijvend registreren. Hiermee heb je toegang tot premium-artikelen en ben je in de toekomst als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen rondom Verzuimdynamiek.