Taakdelegatie en de bedrijfsarts (deel 1)

taakdelegatie-en-de-bedrijfsarts

BEUREN (Duitsland) – Deze blog biedt de kritische bedrijfsarts en de organisaties waar zij werkzaam zijn een ander en meer onafhankelijk tegenlicht op het fenomeen Taakdelegatie ook wel verlengde arm genoemd. Zo maken we de mogelijke risico’s inzichtelijk die door bedrijfseconomische en politieke belangen voor de bedrijfsarts, werknemer en werkgever kunnen ontstaan. Dit is verhelderend omdat vakbonden, verzekeraars, arbodiensten en de politiek net als vele andere partijen uiteraard vanuit eigen belangen met verzuim bezig zijn. Daarbij is er vooral heel veel aandacht voor de positie van werknemers en is de regelgeving aansluitend financieel zo ingericht dat de lasten vooral door de werkgevers worden gedragen. Heel soms is er in de media marginaal wat belangstelling voor de scheefgroei in doorbelasting van taken en geldstromen richting werkgevers maar verder ging 95% van alle aandacht de afgelopen 25 jaar naar de bescherming van de (positie van) de werknemer. Te weinig voetlicht was er de afgelopen jaren zeker ook voor de rol en het werk van de bedrijfsarts. De meeste aandacht ontstond nog wel omdat er arbodiensten zijn die doen voorkomen of er nog maar 1 bedrijfsarts per 1 miljoen werknemers beschikbaar is, op zich slim want schaarste betekent immers hogere uurtarieven. Schaarste?Is die schaarste er eigenlijk wel? De groep mensen die standaard voor de dienstverlening van een bedrijfsarts in aanmerking betreft de mensen in loondienst en dit volume krimpt toenemend door de groei van WW, arbeidsongeschikten en de gestaag toenemende groep zelfbeschikkers; de ZZP’ers. Verder loopt het lekker bij de opleidingen (tot bedrijfsarts), volle klassen en het aantal studenten dat meteen voor de specialisatie van bedrijfsarts kiest neemt toe, komt helemaal goed dus. En toch is er, ingegeven door het aanbod van onderwijs dat bepaalt hoe bedrijfsartsen worden/zijn opgeleid, in onderdelen van de werkzaamheden onmiskenbaar behoefte aan complementaire ondersteuning. Helaas worden de vermeende schaarste samen met allerlei belangen en meningen ook gebruikt om de nodige ruis te laten ontstaan over wie de assistent……

De rest van dit artikel kun je alleen verder lezen als je ingelogd bent. Registreer je nu vrijblijvend bij Verzuimdynamiek en log in

Lees meer

Is verzuim hetzelfde als een arbeidsrechtelijke disconnectie?

Sinds de jaren ’90 is verzuimbeleid stelselmatig hervormd, met de Wet verbetering poortwachter (Wvp) als fundament. Maar werkt dit fundament nog wel? In deze blog laat Herwin Schrijver zien waarom het antwoord “nee” is — en hoe juist de Wvp zelf onnodig verzuim aanjaagt. De oorzaak: een falend systeem waarin ziekte, afwezigheid en begeleiding structureel verkeerd worden geïnterpreteerd én aangepakt. Hoog tijd voor reflectie én actie.

Verder lezen

Mensgericht casemanagement: voorkom nieuw verzuim

In dit blog neem je een kijkje in het hoofd van een werknemer die het gevoel heeft vast te lopen, terwijl er ogenschijnlijk niets aan de hand is. Een sluimerend onbehagen groeit uit tot serieuze signalen, en juist dan biedt een navigatiegesprek uitkomst. Geen therapie, maar een gesprek waarin ruimte is voor reflectie, twijfel én hoop. De setting: een wandeling door het bos. De boodschap: pak de regie op jouw inzetbaarheid, voordat de regie jou overneemt.

Verder lezen